Matrimoni romà

Característiques principals:

·Les dones eren molt joves i havien de tenir el permís dels seus pares per casar-se.

·El matrimoni a Roma no era dirigit per cap autoritat civil ni religiosa. Tot i això hi havia una tradició de fer la ceremònia.

·La nit abans la núvia consagrava a una divinitat les seves joguines de la infantesa. Hom adornava les habitacions de la casa del nuvi i de la núvia, amb garlandes, tapissos, etc.

·La cerimònia s'iniciava, com sempre, amb els auspicis, per conèixer la voluntat dels déus. Després es procedia a la signatura de les "tabulae nuptiales".

·Es fingien llàgrimes i lamentacions

Les noces
Abans del dia del casament se celebraven els esponsals "sponsalia" per fer oficial el seu prometatge amb l'intercanvi d'un anell d'or, col·locat al dit anular de la mà esquerra. Una matrona casada un sol cop unia les mans dels nuvis com a símbol de mútua fidelitat. En acabat tenia lloc el banquet "cena nuptialis" i al vespre començava, amb el simulacre de rapte de la núvia, la deductio, processó que acompanyava els nuvis a casa el marit amb crits, acudits, música i cançons molt sovint picants.

Divorci romà

El divorci, donada la poca institucionalització del matrimoni, era fàcil i còmode, des del punt de vista jurídic, tant per a la dona com per al marit.
n'hi havia prou que un dels dos abandonés la llar familiar amb la intenció de divorciar-se. L'esposa, divorciada per mutu consentiment o repudiada pel marit, abandonava el domicili conjugal, emportant-se les seves coses. Sembla que els fills es quedaven sempre amb el pare.

Estructura de la societat

Durant gran part de la seva història la societat romana va ser prou oberta per acceptar nous membres provinents d'altres cultures o esclaus alliberats i esdevinguts ciutadants i una prudent mobilitat entre les classes socials.
La divisió social més antiga va ser entre patricis i plebeus, que es remunta en una època al segle V a.C

1-.LA CLASSIFICACIÓ DELS CIUTADANTS

·Patricis "patres o patricii": un grup de famílies dotades d'un prestigi i d'uns privilegis hereditaris.

·Plebeus "plebei": eren tots els ciutadans romans que no eren patricis, és a dir la gran majoria.

·Noblesa "nobilitas" o ordre senatorial: formada per patricis i plebeus rics, la riquesa dels quals -tant els uns com els altres- està basada en la propietat de terres.

·Ordre eqüestre "equites": ciutadans més rics que formaven la secció de cavalleria de l'exèrcit romà.

·Ordre decurional "decuriones": homes més rics d'una ciutat que podien entrar en el consell local.

·Patrons i clients "patrones i clientes": molts ciutadans romans eren clients de ciutadans més importants, que n'esdevenien els patrons.

2-.LA OCUPACIÓ SOCIAL DELS CIUTADANTS

La ocupació principal era l’agricultura, que sempre va estar en un alt honor. En un principi, la classe alta es dedicava a la vida pública.
La societat romana en mans de César va passar a ser d’una comunitat d’agricultors i pastors a una metròpoli mundial amb luxes, vicis i refinaments.
Una gran part de la població romana era formada per esclaus. Els esclaus estaven lligats als càrregs de l’esclavitud i no eren considerats persones.

Causes de l'esclavitud

1) Pena a ser arrogat a les feres, o treballs forçats a les mines, o ser internats a les escoles de gladiadors. A aquestes persones se’ls anomenava “servi poenae” perquè no tenien més amo que el seu càstig. El seu matrimoni era dissolt i els seus béns repartits entre els seus descendents.

2) Cometre relacions sexuals, una dona lliure amb un esclau, contra la voluntat de l’amo d’aquest.

3) Per ingratitud del libert.

4) El fet que una persona lliure es fes passar per esclau, per ser venut com a tal, i reclamar després la seva llibertat.

Edificis

Els edificis més importants de l'època romana sovint es trobaven al fòrum de la ciutat, tot i que alguns com els d'oci es podien trobar als afores.

a) Edificis públics

· Cúria "curia" : hi tenien lloc les assemblees civils, especialment les del Senat local.













·Basílica "basilica" : es reunien els tribunals de Justícia o on es discutia sobre negocis








·Les botigues "tabernae": es trobaven sota els porxos del fòrum. N’hi havia de tota mena: fleques, fruiteries, etc. També hi havia diversos mercats, amb botigues d’especialitats pròpies.








·Les tribunes "rostra", des de les quals els oradors feien els seus discursos.










·Teatre "theatrum", on es feien representacions teatrals, sobretot comèdies.










·Amfiteatre "amphitheatrum" ,on, entre d’altres, tenien lloc les cruentes lluites de gladiadors.










·Circ "circus", on es portaven a terme les competicions preferides dels romans, les curses de carros.








·Termes: edificis destinats a la llimpiesa dels romans, però que van acabar sent el centre de tertúlia i trobades.