Com era la dieta dels romans?

En el menjar, com en molts altres aspectes de la vida quotidiana dels romans, hi havia una gran diferència segons quin era el nivell social de les persones.

Els romans menjaven més o menys com nosaltres, és a dir tres o quatre cops al dia.
Tot i que es té coneixement dels tres menjars del dia :
"
jentaculum" , "el prandium" i la "cenae", el cert és que la majoria dels romans se'n saltaven alguna de les dues primeres, perquè per a ells el principal era el sopar.








Escena d'un sopar familiar al tablinum de la domus

a) "Jentaculum":

En general eren bastant simples i gairebé sempre preses dempeus, consistien en pa sucat amb all o sal o sense untar ambdós acompanyats d'un tros de formatge.

b) "Prandium":

Menjars que es saltaven habitualment o la única que feien en tot el dia depenent de les seves possibilitats econòmiques. Consitía en una dieta a base de pa, carn freda, verdures i fruita acompanyada amb vi.

c) "Cena":

El sopar romà es produïa després del bany. En ell els romans prenien verdures com a entrants en forma d'amanides i carn o peix a la planxa.